Klar Alcotec Turbo 24h
Opis
Jest to bardzo silny i jednocześnie neutralny, nie mający wpływu na końcowy smak alkoholu środek do klarowania wina oraz nastawów cukrowych.
Stosując Turbo Klar 24h doprowadzimy w bardzo krótkim czasie(od 12 do 24h) do całkowitego wyklarowania nastawu. Turbo Klar zalecamy do stosowania po zakończeniu fermentacji ze wszystkimi drożdżami typu TURBO.
Instrukcja:
W momencie gdy fermentacja ustanie nastaw należy zlać (odciągnąć) znad osadu. Następnie należy wycisnąć saszetkę oznaczoną literą "A". Intensywnie mieszając odgazowujemy nastaw przez ok. 5 minut. Całość pozostawiamy na ok. 1-2h po czym wyciskamy zawartość saszetki "B". Bardzo delikatnie mieszamy starając się nie naruszać powstającego już osadu. Tak przygotowany nastaw pozostawiamy do wyklarowania. Najlepszy rezultat czyli szybkość i jakość klarowania uzyskamy gdy nastaw stoi w chłodnym pomieszczeniu. Czas klarowania może skróci się nawet do 12h. Po wyklarowaniu zacier robi się przeźroczysty i gotowy do dalszego użycia(destylacji). Opakowanie turbo klaru zawiera dwie saszetki z płynną zawartością, które wystarczą do wyklarowania 25 l zacieru. Przy większej pojemności należy zwiększyć ilość opakowań środka do klarowania: przykładowo na 100L zacieru , należy użyć 4 opakowania.